Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2021 09:30 - Функции на банките
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 1516 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

37. Функции на банките.

Банка — в превод от италиански (banca) означава маса. Първите банкови операции били свързани с обмяна на пари. Обмяната се извършвала на маса.

Развитието на стоково-паричните отношения довела до факта, че обменниците, притежаващи големи суми пари, не само започнали да извършват обменни операции, но и приемали депозити, давали заеми и т.н.

Капиталистическите банки възникнали по два пътя: превръщането на отделни обменници на пари - търговци на пари - в банкери и създаване на акционерни дружества (в които се комбинирали отделни капитали). Последният път бил преобладаващ. Така в 1694 г. била създадена английската банка, като частно общество с капитал 1,2 млн фунта стерлинги.

Какви са основните функции на банките?

Капиталистическите банки натрупват (събират) безплатни пари не само на функциониращите капиталисти, но и на капитала на рентиерите, както и спестяванията и доходите на други сегменти от населението.

Банките се явяват търговци на заемен капитал. Така също те изпълняват роля на касиери на промишлените и търговски капиталисти. В този случай те извършват плащания по поръчка, получават пари от длъжници и действат като посредници при плащанията.

Много важна функция на банките се явява пускането (емисия) на банковки билети — банкноти. Банкнотите изпълняват роля на кредитни пари и се ввъащат в банката след изтичане на срока на заема. Преди банкнотите се обменяли от банките на злато. Но от 1930 г. във всички капиталистически страни банкнотите фактически  се превърнали в хартиени пари.

Банките извършват операции по два рода. Първите са пасивни, с помощта на които банката привлича безплатни пари от капиталисти и представители на други класи. Банката плаща лихва на всеки вложител. Депозитите могат да бъдат различни: срочни, безсрочни или безсрочни депозити, както и по разплащателната сметка. За функциониращите капиталисти е изгодно да предоставят безплатните си средства на банката, тъй като те се освобождават от тежестта на пазенето на пари, като същевременно могат да вземат пари от банката при необходимост и дори да получават лихва от банката по депозитите си. Вторият вид операции са активни, когато банките използват свои и привлечени средства за издаване на заеми (кредити) на функциониращи капиталисти, индустриалци и търговци, както по дългови задължения, така и по сигурността на имуществото, стоките, менителниците и други ценни книжа.

Друга често срещана форма на банкова дейност са операции със запис на заповеди, която също е една от формите на кредит. Да предположим, че у капиталиста има запис на заповед за предоставен му кредит за стоки. Срокът е 12 месеца. А парите са му нужни по-рано. Тогава той прибягва до помощ към банка, като обменя запис на заповед на налични пари. Такава активна операция се нарича осчетовяване на обмяната. Осъществява се по следния начин.

Да кажем, че банката начислява 5% годишно за предоставени заеми. Ако запис на заповед е издаден за $ 100 хиляди и срокът за плащането му е 12 месеца, тогава банката, като вземе предвид записа на заповед в месеца на издаването му, ще издаде заем от $ 95 хиляди и ще получи $ 5 хиляди за тази операция.

Ако падежът на сметката е 6 месеца (шест месеца), тогава банката ще приспадне 2500 щатски долара в своя полза и ще даде заем за 97 500 долара.

В съответствие с изпълняваните функции в капиталистическите страни съществуват различни видове банки. Комерчески банки кредитират промишленост и търговия. Емисионни банки пускат кредитни пари — банкноти. Обикновено в тази или онази държава има една централна банка, на която е предоставено правото да емитира банкноти, както например в Англия, Франция, Русия. В САЩ банкноти пускат 12 банки — членове на Федералната резервна система. По думите на Ленин емисионните банки са "банки на банки", тъй като те отпускат заеми предимно на търговски банки, както и съхраняват златните резерви на страната и привличат депозити от чуждестранни банки.

В допълнение към тези банки има различни банки със специално предназначение: ипотечни (издаване на заеми, обезпечени с недвижими имоти, земя, сгради), земеделски (земеделско кредитиране), външна търговия (външнотърговско кредитиране) и др.

Всички дейности на банките са подчинени на една единствена цел - да се получи възможно най-голяма печалба под формата на лихва, която, както знаете, е само част от добавената стойност, създадена от наети работници в процеса на производство на стоки. Печалбата на банката е разликата между размера на лихвите, които банката получава за издаване на заеми и лихвите, които банката плаща на вложителите. Разходите по водене на банковите дела се явяват чиста издръжка на обращение. След призпадане на тези разходи остава чиста печалба на банката. Тя се колебае около средната норма на печалба и има тенденция към уравнение с нея.

Норма на банковата печалба е отношението на чистата печалба на банката към собствения капитал. Капиталът на банката се състои от две части — собствен и привлечен във форма на депозити. Делът на собствения капитал по правило е значително по-нисък от привлечения и обикновено възлиза на малко повече от 10% от общия размер на капитала и депозитите.

В условията на империализма ролята на банките значително нараства, изменя се не само размера, но и характера на банковите операции. Съвременните капиталистически банки са не просто посредници в платежа и в кредита. Сливането или срастването на банковия капитал с индустриалния капитал формира финансов капитал, което е една от решаващите икономически характеристики на империализма.

Далее

К курсу «Политическая экономия капитализма»




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1658821
Постинги: 2344
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031