Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2016 12:21 - ФОТОПЪТЕПИС ИЗ ОЛИМП - ИЗКАЧВАНЕ НА ВР. МИТИКАС
Автор: pitwasilew Категория: Туризъм   
Прочетен: 4685 Коментари: 11 Гласове:
15

Последна промяна: 26.06.2016 11:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
17, 18 и 19 юни 2016г. ИЗКАЧВАНЕ НА ВР. МИТИКАС В ОЛИМП

Привет! Както всеки е чувал Олимп е планината на боговете. Дори доста хора считат, че Олимп е онова топ място на връх планината, където е естественият хабитат на древногръцките, митологични богове. Пълна мистика! Въобще, около нея има много любопитни неща.

Олимп е планина с площ около 50км2 , която е разположена в централната част на Гърция, наречена Егейска Македония. Най-високият връх е Митикас(от гр. нос) 2918м.н.в., вторият по големина на Балканският полуостров след вр. Мусала 2925м.н.в. Тя е карстова планина, която се е формирала преди около 60мил. години, горе-долу по времето на динозаврите. Последно се оформя преди около 10хил.г. по времето на Ледниковият период, когато огромен ледник се откъсва и тръгва към морето. Така се формира една огромна долина. Планината не е богата на вода. Водата се образува от топенето на снега и ледовете като се събира и извира основно в Дион - главният административен град на областта.
image

ОТ БИЛОТО - ДОЛИНАТА, ЛИТОХОРО И МОРЕТО(В МАРАНЯ).

Около 6,30 часа тръгваме от Пловдив за да пристигнем около 15,00 часа на Приони - изходният пункт за върха. Приони е местност, където има паркинг и бистро. Намира се на около 17км от курортното селище Литохоро, което е разположено на брега на Егейско море. От Литохоро до Приони има асфалтов път.

image МЕСТНОСТТА ПРИОНИ

 
Приони е на около 1100м.н.в. От тук се тръгва по много хубава пътека, полегата, която преминава през смесена гора, към хижа Спилос Агапитос. Има и чешма.

image

image
7 пъти пътеката пресича едната пресъхнала река. След около 1 час се стига до беседка и чешма. От там пътеката продължава да се изкачва нагоре към хижата по серпентини като постепенно се излиза от гората.

image

image

image

Районът е лавиноопасен и на места се виждат повлечени и струпани дървета.

image

image

image
По пътеката имаше интересни растения и животинки. Например Лудо биле, която на тези геогравски ширини и височини вирее като малък храст.

image

image

image

image
След около 3 часа се достига хижа Спилос Агапитос. Тя се намира на около 2100м.н.в. Тя е най-лесната изходна точка, от която може да се продължи към върха. На хижата ни посреща хижарката Мария Золота. Любезна и с характерните за немците черти, тя управлява живота на хижата, така че всичко да е на мястото си и да върви по своя ред. Хижата е за около 200 човека. Могат да се срещнат туристи от всички балкански и европейски народи.

Рано на следващия ден в 6,30 часа тръгваме към върха като не забравяме да посрещнем изгрева от хижата.

image

Желателно е да се тръгне рано, защото времето на Олимп е непредвидимо и изключително променливо. Пътеката в този участък е стръмна, гората свършва, върви се по серпентини като на моменти се остава с усещането, че стоиш на едно и също място. Върви се върху дребни натрушени камъчета, които често могат да те подведат. В нашия случай започна много да напича.

image
Крайната цел - вр. Митикас(най-високото зъбче) и вр. Стефани.


image

image

image

Финалната остечка преди вр. Скала, от където се тръгва към Митикас.

image

Малко по-вляво, посока запад, се намира връх Сколио 2904м.н.в.

image

image

Стадо от 9 диви кози край пътеката, малко преди връх Скала.

След около общо 3 часа от хижата се достига връх Скала 2865м.н.в. Тук оставяме багажа, отпочиваме, правим малко снимки и без излишни неща тръгваме към Митикас.


image

Митикас от Скала
От връх Скала започва стръмно спускане по един улей, който ако не греша се казва Уоки.


image
Добре е да имаш каска и осигуровка. Нашата група нарочно си счупихме каските групово, нарязахме си въжетата и ги изгорихме ритуално. Тук бих искал да спомена за един феноменален човек, майстор на спорта, който на 74г., с една ръка(другата беше консузена и неизползваема, като дори му причиняваше болка и затруднения) покори върха за 4ти път! Пожелавам на себе си на и всички хора на тази години да имат възможността да правят това, което винаги им е доставяло радост в живота! Тук е мястото и да спомена, че по обратният път срещнахме 4 момчета - 1 от който сляпо, а останалите 3 му помагаха да качи върха! Пожелавам на себе си и на всички хора такива приятели! Казвам това, защото от Скала до Митикас е трудно - първо спускането в улея и след това стръмно изкачване, които са почти оствесни, а от едната страна е пропастта.

image

image

image

image   Това е пътят до върха общо взето. Ако се внимава и не се предприемат излишни рискове всичко е наред. А на върха е страхотно!!! Има книга, където всеки може да остави своят отпечатък като покорител на върха!

image

image

image
връх Митикас 2917м.н.в.   image

image

image

image

image

Когато започнахме да слизаме от върха аз вече бях притръпнал и височината не ме плашеше.


image  
Слизането от върха и полу в ниското хижата.

От връх Скала до връх Митикас разстоянието се взима заоколо 40 мин в едната посока. Слизането до хижата е около 2 часа и още около час до Приони.


image
Има и още няколко други възможности за траверс из планината, но ние избрахме точно този!

image

В началото на пътеката в местността Приони има и много хубав водопад.

image

Обикновено покорителите на върха, в края на деня посещават плажа в Литохоро по времето когато водата е най-топла, а слънцето клони към своя залез. !!! Удоволетворението е уникално!!!

image

Нощувахме в Литохоро като хазяите ни бяха българи разбира се. На следващият ден отново рано сутринта поехме към Метеора.

image

Няма да се спирам и да разказвам с повече подробности за тези скални манастири, защото те не бяха цел на посещението ми в Гърция. От друга страна тяхното посещение допълни знанията и любопитството ми за Гърция. Това е комплекс от 24 манастира, чието изграждане започва през 9 век по идеята на Св. Атанасий и завършва през 18 век като към момента са реставрирани 4 манастира, най-големият от който е "Метеора" или "Гранд Метеор"(от гр межде небето и земята). Друг манастир е "Св. Стефан".

image
Гранд Метеор

image Св. Стефан

image

image

Остана обратният, дълъг път към дома и запазването и съхранеието на драгоценния спомен!

За кратко, едноминутно клипче -
цък!

Благодаря! Въпроси?!

   



Гласувай:
15



1. troia - Привет!
25.06.2016 17:52
Интересно разказваш и така текст със снимка се получава чудесна виртуална разходка. Много хубав и изчерпателен постинг.
А манастирът Св.Стефан е построен върху скала?! Уникално! Не ми се мисли как се стига до там и какво е коствало на строителите.
Поздрави!
цитирай
2. pitwasilew - Привет! Благодаря! Всички мана...
25.06.2016 19:15
Привет! Благодаря! Всички манастири са построени върху отромни скали. Наистина е уникално! Поздрави!
цитирай
3. rumyeah - Много хубав разказ :)
02.07.2016 17:37
А защо изгорихте ритуално въжетата и каските? И това там ли беше, или по-рано?
Мен като ме водиха на Митикас, ми рекоха, че няма нужда от такива. Само на Стефани ни връзваха с въженца :)
цитирай
4. pitwasilew - Благодаря!
03.07.2016 18:10
Като казвам, че "счупихме каските и изгорихме въжетата ритуално" имам предвид, че като почивах на вр.Скала преди да тръгнем към вр.Митикас и глесах как други групи се подготвят с каски и въжета ми се прииска да имахме и ние някаква осигуровка. Може би е някак си по-спокоен човек така.
цитирай
5. shambala - .
05.07.2016 11:27
Аз имам един въпрос - като си бил на Олимп, видя ли стария козел Зевс, по прякор Гръмоотвержецът?
цитирай
6. pitwasilew - Привет,
05.07.2016 13:16
(щях да кажа, че някой пак ти е разправял за мен, но няма да го кажа....)
Зевс не го видях. Нито него, нито гръмотевиците му. Времето беше слънчево и по небето нямаше нито един облак! Разкриваше се гледка на 360гр.

Между другото един от съседните върхове носи името "Тронът на Зевс".

цитирай
7. pitwasilew - http://www. nationalgeograph...
05.07.2016 21:29
http://www.nationalgeographic/?cid=126&article=4464#
цитирай
8. hloris - Уникално изживяване,което ме докосна,
07.07.2016 09:41
и което съприживях,защото много харесвам планините....
Благодаря за изчерпателното обяснение-
впечатлена съм с една дума!
Представям си какво е изживяването...неописуемо с една дума---
сърдечно благодаря за виртуалната разходка! :)
цитирай
9. pitwasilew - Здрасти,
07.07.2016 11:07
аз също благодаря за милите думи и оцеката на разказа. Природата и планината там са много красиви, внушителни.....като го погледнеш върха от долу, затаяваш дъх и си мислиш как ще го катериш това?!...!!!после пък трябва и да го слизаш!!! Тръпка си е. Поредното каляване на психиката там горе, а и в низината. А съчетанието на планина и море е невероятна! Още веднъж благодаря за това, че разказа ти се е харесал! Щом и ти харесваш планината, пожелавам ти да го покориш един ден!
цитирай
10. shambala - .
07.07.2016 16:28
pitwasilew написа:
(щях да кажа, че някой пак ти е разправял за мен, но няма да го кажа....)


"Пак" - предполага знак за повторение. От друга страна обаче, няма как да се повтори нещо, което не се е случвало :)
Като оставим настрани философията, мен също ме докосна изживяването ти, какво ще ми пожелаеш?
цитирай
11. pitwasilew - Хаха! Умница си ти! Това е цитат от ...
07.07.2016 19:54
Хаха! Умница си ти! Това е цитат от "Смело сърце". Точната фраза е "Майка ти пак ти разказвала за мен." Сега предполагам всичко е ясно по отношение на философията и повторението. Сигурно навърза вече причината за предполагаемото повтороение. Нормално е все пак майка да говори на сина си за величието на баща му(мъжа и). Сцената показва как Улиям Уолъс(в ролята Мел Гибсън) и най-близките му сподвижници се чудят как да победят северната армия на англичаните. Един предлага да направят копия, дълги колкото два човешки ръста. При, което друг се обажда и казва, че е чувал, че има толкова високи хора. Тогава бащата на другия, който също е сред сподвижниците, казва, че: "Майка ти пак ти е разказвала за мен!"(следва масов смях).

Та така, не е много ясно какви са тия хора, които са високи по два човешки ръста! Не е много ясно и кой е тоя Зевс. И едните и другия никой не ги е виждал!

Радвам се, че ти е харесало и на теб! Пожелавам ти отново онези две неща от пътеписа както и щастие и просперитет! Бъди здрава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitwasilew
Категория: Туризъм
Прочетен: 383888
Постинги: 91
Коментари: 303
Гласове: 3047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол