Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2015 18:01 - "Децата на Дюн" - цитати
Автор: pitwasilew Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1452 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Прекаленото познание никога не води до прости решения."

 

"Учението на Муад Диб се превърна в терен за игри и забавления на схоластици, суеверници и фалшификатори. Той предаваше науката за балансирания начин на живот - философия, с помощта на която човек може да отговори на предизвикателствата, възникващи от непрестанно променящия се свят. Той казваше, че човечеството продължава да се развива и усъвършенства в един безкраен процес. Казваше още, че тази еволюция се движи по принципи познати само на вечността. Възможно ли е обаче поквареният разсъдък да взаимодейства със субстанция от такова естество?"

 

"Радостта от живота и цялата негова красота са съсредоточени в простия факт, че тоя живот може да ти поднася изненади."

 

"Нищо не остава трайно в човешките отношения; те се въртят спираловидно, като спираловидно сменят местата си."

 

"Ако вярваш на някои думи, вярваш и на скритото зад тях. Когато смяташ, че нещо е правилно или погрешно, истинно или фалшиво, вярваш на предположенията, изразяващи доводите в думите. Подобни предположения са винаги пълни с нелогичности, но остават най-драгоценното нещо за убедения."

 

"Поради схващането за Времето като протичащо в една посока - схващане, типично за конвенционалното мислене, хората са склонни да си представят всичко в подредена рамка, явяваща се резултат от последователността на думите. Този умствен капан става причина за появата на твърде краткосрочни представи за ползотворност и последици, което пък се превръща в постоянен непланиран отзвук на кризисни ситуации."

 

"Най-сигурния път към опазването на една тайна е да се накарат хората да повярват, че вече знаят отговора. Тогава те не задават въпроси."

 

"Спорът заключва дверите на разума. А зад него се спотайва насилието. Проточи ли се, спорът винаги води до насилствение действия."

 

"Стремежът обединява участващите. Сведенията заливат границите на общия им разговор. А съмнението поставя рамка на въпросите."

 

"Някои прекарват живота си като летни пеперуди, а моето бреме няма край."

 

"Дребните души, склонни да властват над останалите, най-напред правят необходимото за да разрушат увереността им в тях самите."



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitwasilew
Категория: Туризъм
Прочетен: 386236
Постинги: 91
Коментари: 303
Гласове: 3048
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол