Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2015 18:01 - Прекрасният нов свят" - Олдъс Хъксли
Автор: pitwasilew Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
2



"Si monumentum requiris curcumspise."

"този паметник ли търсиш - огледай се наоколо."

 

"Колкото е по-нисша кастата - толкова по - оскърден е подаваният кислород."

 

"И това е разковничето на щастието и добродетелността - да обикнеш онова, което трябва да вършиш. Цялото обучение цели именно това: да накара хората да обикнат своята неизбежна социална съдба."

 

"Аз съм такъв, какъвто съм, а как бих искал да не съм такъв!"

 

"Ако човек е различен, той е обречен на самота. Към него се държат отвратително."

 

"Физическият недостатък можеше да породи своего рода умствен излишък. Процесът, изглежда, бе обратим. За своите собствени цели умственият излишък можеше да породи доброволната слепота и глухота на съзнателната самота, изкуственото безсилие и аскетизма."

 

"Ние принадлежим на себе си толкова, колкото ни пренадлежи онова, което притежаваме. Ние не сме сътворили себе си и не можем да властваме над себе си. Ние не сме господари на самите себе си. Ние сме собственост на Б-га. И нима нашето щастие не се състои в това, че разбираме този въпрос именно така? Ниема ще изпитаме някакво щастие или успокоение, ако смятаме, че принадлежим на себе си? Така може да си мислят, младите и преуспелите. Те може да мислят, че е велико нещо да правят всичко, както на тях им се струва, посвоему - да не зависят от никого, - да не трябва да мислят за нищо незримо, да живеят без досадата на неизменната благодарност, неизменната молитва, без неизменното съобразяване с делата си с нечия чужда воля. Но с течение на времето, те както и всички люде, ще открият, че независимостта не е създадена за човека - че тя е нещо неестествено, че е полезнасамо за кратко време, но че с нея няма да стигнем благополучно до своя край..." (Мен дьо Биран).



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitwasilew
Категория: Туризъм
Прочетен: 386733
Постинги: 91
Коментари: 303
Гласове: 3048
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол