Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2015 23:44 - Из "Маската на вселената" от рав Акива Татц
Автор: pitwasilew Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3242 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 12.04.2015 17:57


 

Влюбеност. В нейната основа са бурните страсти, породени от нова връзка. В иврит няма дума, изразяваща това понятие – относителната илюзорност „увлечението“ се обяснява с това, че влюбеният още не е успял нищо да пожертва, заради обекта на своята страст. Ивритската дума "ахава", любов съдържа в основата си елемент на жертване, готовност за отдаване. Тъй като любовта идва в резултат на стремежа да се дава безвъзмездно (а не да се взима, както грешно смятат в съвременното общество), този принцип се явява съставна част от Тора. Истинската способност да отдаваш себе си ражда любов и тази любов е реална, а не илюзорна. Но усещането за новина, мимолетното увлечение, породено от първото повърхностно впечатление – това е не повече от илюзия. Тя бързо изчезва и се съхранява само до момента, докато нейната жертва не повярва, че това вълшебно чувство ще продължи вечно. Тази илюзия, разбира се, има своя цел – тя е призована да вдъхновява човек, да му предаде енергия и надежда относно отношенията с обекта на неговото увлечение. В това е смисълът на влюбеността – истински дар, но тя не може да се сравнява с истинската любов, тя даже няма име в светия език.

 

Съвременното общество бърка любовта с влюбеността. То широко рекламира чувствената страст, влюбеността, представяйки я за истинска любов и когато увлечението премине, което само по себе си е неизбежно, от неговите отломки остава само болката и разочарованието. За съжаление никой не учи младежта, че истинската любов се изгражда с постоянен, самоотвержен труд, главния елемент, на който е готовността да даваш, жертваш. Младежта иска само да взима и когато няма какво повече да се вземе, връзката пропада и се прекратява.

Влюбеността възниква в началото на запознанството, любовта идва после. За висше достижение в отношенията между мъжът и жената е прието да се счита т. нар. „любов от пръв поглед“. В самия израз е заключено въпиещо противоречие: любовта е невъзможна от пръв поглед, тъй като субектите на тази любов още не са успели нищо да си дадат един друг. Първият поглед преоткрива само външната обвивка, за да се погледне по-дълбоко се изисква време и усилия.

image

Приключение. В основата на това общоприето понятие лежи стремежът да правиш нещо, заради самото действие, особено в условията на опасност. Както вече отбелязахме, всички проблемни концепции съдържат зрънце на истина и духовност. Този пример не е изключение. Обаче Тора не признава влечението към опасни авантюри, към приключението, заради самото приключение. Кой разумен и отговорен човек ще се постави в опасност без причина? Обикновено такова поведение се мотивира от стремежа да се пробва вкуса на живота, "да се почувстваш жив". Този, на който не му стига истинския усет за живота и радостта от духовен ръст, търси в приключенията изкуствен заместител. В това явление има и други интересни аспекти, но тук не е мястото да ги разглеждаме. Достатъчно е да кажем, че Тора, в никакъв случай, не поощрява подобен род занимания. Истинската работа над себе си, непрекъснатото усъвършенстване ни даряват с най-ярките преживявания, затова не изпитваме потребност да правим бънджи скокове.
 

image
 
"Какво да се прави с хората, които просто не желаят да виждат нищо?
Не, с такива хора действително нищо не можеш да направиш, но те не са излишни,те имат свое особено място в глобалния план на Вс-вишния. Той ги използва за изпитание на другите хора, за проверка на здравината на тяхната вяра."

"И второ, трябва да знаем, че в усещането за единството има повече зрялост, отколкото стремежа на всяка цена да останеш самотен.Незрялата личност се опитва да излезе от строя, за да усети по-добре неповторимоста си. Нея не я смущава, че със действията си тя поставя под угроза цялата система. Тя не е в състояние да види истинската красота и хармония в подчинението на своите индивидуални особености на общата цел за пълната реализация на заложения в нея потенциал. Тя не знае, че в това и се състои единствената възможност за истинското саморазкриване."




Гласувай:
6



1. troia - Точно!
31.08.2016 09:23
Много хубаво е написано, но трябва да се осъзнае и преосмисли.
Предполагам, че на някои хора им звучи като "глупости", защото е много важно възпитанието и еталона на поведение втълпен от родителите.
цитирай
2. pitwasilew - Примера на родителите е много ва...
31.08.2016 09:46
Примера на родителите е много важен! Затова те трябва да се уважават! Това са най-близките ни хора в този живот! На много хора това би им звучало като глупост, но не само заради примера, който им е даден от родителите, а просто защото са материалисти и по ищо не се различават от животните. Животните също имат свои семейства, правят и раждат малки, подобни на тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitwasilew
Категория: Туризъм
Прочетен: 383790
Постинги: 91
Коментари: 303
Гласове: 3047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол